Palaa

Viisi syytä, jotka vaikeuttavat kulttuurimatkailun kehittämistä Lapissa

1. Matkailu on vieraanvaraisuuden, palvelujen, mielikuvien ja elämysten taloutta mutta lappilaiset päättäjät ymmärtävät sen rakennusteollisuutena.

2. Elitistinen kulttuurikäsitys. Ajatellaan, että vain kaupunkimainen korkeakulttuuri on oikeaa kulttuuria; esim. antiikin temppelit, mausoleumit, kirkot, teatterit, ooppera,...

3. Nykyajan lappilainen halveksuu omaa kulttuuriperintöään modernisaation perintönä. "Ei täällä ole mitään kulttuuria ja historiaa ollut, vain kirveenkoskematonta erämaata."

4. Alkuperäinen lappilainen kulttuuri, historia ja kansanperinne ovat "ison nokan varjossa". Luonto ja lappilainen kulttuuri eivät avaudu edes lappilaiselle saati sitten turistille.

5. Ammattitaidottomuus, tietämättömyys ja tyhmyys rajoittavat kuntien matkailu-elinkeinojen kehittämistä. Matkailutehtäviin valitaan usein henkilö, joka ei kelpaa mihinkään muuhun (ammattitaidottomuutensa vuoksi). Se kertoo päättäjien suhtau-tumisesta matkailuun. Se ei ole ihan oikea elinkeino, koska siitä on vaikea tehdä oikeaa teollisuutta.

Palaa